ziraat-fakultesi-logo

Cuma, 23 Ağustos 2013 14:57

Gediz Dostu Çevreci Solucanlar projesi kapanış etkinliği yapıldı (26 Ekim 2011)

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, Ege Derneği ve Menemen Ziraat Odası işbirliğiyle uygulanan, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ortaklığıyla yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Programı tarafından desteklenen "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesi ilk yılını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde düzenlenen "Hasat Şenliği" ile geride bıraktı. Etkinliğe Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın OLGUN, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya İLBİ, İşletmeler Koordinatörü Prof. Dr. Ferruh IŞIN katılmışlardır. Akademisyenleri, çiftçileri, öğrencileri ve diğer proje paydaşlarını biraraya getiren şenlik Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın OLGUN yaptığı konuşmayla başladı. Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin KARAGÖL, Ege Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat GÜLTEKİN ve Hayata Artı Vakfı Kurumsal İletişim Uzmanı Erdal KİRAZ'ın konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü Bahçe Bitkileri 4. Sınıf Öğrencisi Esma GÖZE ve Ege Derneği'nden projenin iletişim ve saha sorumlusu Alp TUNAY projeyle ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumun ardından Proje Koordinatörü Esma GÖZE proje kapsamında oluşturulan prosesin başında davetlilere solucan gübresiyle ilgili ayrıntılı bilgiler vererek, soruları cevaplandırdı.


Ziraat Fakültesi Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Çalışma Grubu'ndan (SKEÇ) öğrenciler de şenliğe oynadıkları tematik skeçle ve halk oyunlarıyla renk kattılar. Davetlilere sunulan çeşitli ikramların ardından organize edilen çiftlik gezisiyle öğrenciler Fakültemiz çiftliğini tanıma olanağını da buldular.


Bitkiyi besleyen özellikleri sayesinde verim artışına katkıda bulunan doğal bir gübre olan solucan gübresi üretmek ve solucan gübresinin çiftçiler arasında bilinirliğini arttırmak üzere yola çıkan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğrenim gören gençler, proje kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği'nde 1.5 dönümlük arazide pilot uygulama alanı oluşturdu.


Eş zamanlı olarak, solucan gübresi üretmek üzere 50 bin solucan kapasiteli gübre üretim havuzu kuruldu. Hayvan gübresinin yanında bitkisel ve mutfak artıklarıyla beslenen solucanlardan organik madde içeriği yüksek gübre elde edildi.


Menemen Ziraat Odası'nda düzenledikleri toplantı ile çiftçilere uygulamalı olarak solucan gübresi hakkında bilgi veren "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" proje ekibi, aynı zamanda Menemen köylerini de dolaşarak 200 çiftçiye ulaştılar.


Proje ekibi, 2010 – 2011 yılında Menemen'de uyguladıkları "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesini 2011-2012 yılında Manisa'nın ilçe ve köylerine yaygınlaştırmayı hedefliyorlar. 50.000 solucanla başladıkları projenin 7. ayında solucan sayısının 300.000'e çıkarmayı başaran gençler, solucanların gübresinin faydalarını Havzadaki çiftçilere anlatarak 1000 çiftçiyi solucan gübresiyle tanıştırmayı hedefliyorlar. ( 26 Ekim 2011 )
Galeri içinde gezinmek için imleci sürükleyiniz.
Slayt ve Tam Ekran özelliklerini kullanmak için bu metnin üst kısmına doğru imleci sürükleyiniz.