ziraat-fakultesi-logo

Cuma, 14 Mart 2014 14:19

“Experimental 3D Printer” Fakültemizde Faaliyete Geçmiştir

Fakültemiz Tarım Makinaları ve Bahçe Bitkileri Bölümlerinin ortaklaşa yürüttükleri ve finansal desteğinin Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca sağlandığı Multidisipliner proje kapsamında bir adet “Experimental 3D Printer” edinilmiştir.

3-D yazıcı, standart bir yazıcıdan farklı olarak katmanlama teknolojisi ile ABS (Akrilonitril Butadien Stiren) terpolimeri kullanarak üretimi gerçekleştirmektedir. 3-D Yazıcıda parça üretimi yapılması için öncelikle sanal ortamda katı model tasarımın yapılması ve ürünün G kodlarına dönüştürülmesi gerekmektedir. Proje kapsamında edinilen 3-D yazıcı aynı anda iki ekstrüzyon kafasıyla parça üretebilmektedir. Standart 3-D yazıcılar ise genellikle tek ekstrüzyon kafası kullanılmaktadır. 3-D yazıcı üç farklı (100-200-300 mikron) çözünürlükte üretim yapabilmektedir. Çözünürlük arttıkça üretim süresi de uzamaktadır.

Edinilen 3-D yazıcı, bilindiği kadarıyla Ege Üniversite bünyesindeki ilk yazıcı olma özelliğini taşımaktadır. Bu anlamda güncel bir teknolojiyi Fakültemiz envanterine katılmasına sağlayan Proje Ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Cihaz ile ilgili olarak bilgi almak isteyenlerin Fakültemiz Tarım Makinaları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Çakmak (Dahili: 1505; 232 311 1505) ile görüşmeleri gerekmektedir.