ziraat-fakultesi-logo

Çarşamba, 14 Ocak 2015 15:16

"Sulama Yönetiminde Yeni Teknolojiler" çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Sulama Yönetiminde Yeni Teknolojiler konulu Uluslararası Çalıştay 07.01.2015 tarihinde E.Ü. Ziraat Fakültesinde gerçekleştirilmiştir.

Hollanda Ekonomi Bakanlığı tarafından 2012-2015 yılları arasında desteklenen AquaTAG/SuTEK isimli proje kapsamında düzenlenen çalıştayda basit ve ekonomik teknoloji kullanarak tarımda daha az su kullanımını sağlamayı ve ekolojik sürdürülebilirliği desteklemeyi hedefleyen bildiriler sunularak, teknoloji kullanımının düşük olduğu yerel koşullarda çiftçiler tarafından kolaylıkla uygulanabilir sistemlerin tarla çalışmalarına yönelik bulguları özetlenmiştir.

Proje, Wageningen Üniversitesi Sera Teknolojisi Bölümü tarafından koordine edilmiş, Sensor Tag Solutions-STS firması ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Tarımsal Yapılar ve Sulama ile Bahçe Bitkileri Bölümleri ve ülkemizde tarımsal alanda ticari olarak faaliyet gösteren Tartesfirması tarafından yürütülmüştür. Projenin Arazi çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla İzmir, Seferihisar yöresinde bulunan S.S. Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde, üretici koşullarında gerçekleştirilmiştir.

Küçük ölçekli işletmelerin sulama uygulamalarında ucuz, kısa mesafeli ve kablosuz yenilikçi toprak nem algılayıcılarının kullanıldığı, üretici koşullarında iki yıl sürdürülen çalışmalarda, sulama uygulamalarının toprak nem algılayıcıları ile kontrol edildiği domates, hıyar, biber, patlıcan, börülce ve marul parsellerinde, üretici uygulamalarına kıyasla % 15- 45 oranında su tasarrufu sağlanmıştır.