ziraat-fakultesi-logo

Çarşamba, 06 May 2015 08:59

Üniversite ve Sanayi İşbirliği ile Çevreci ve Sağlıklı Ürün: ‘’EGELİ’’ Hibrit Biber Çeşidi

Türkiye 2 milyon tonu aşan biber üretimiyle Dünya’da Çin ve Meksika’dan sonra 3. Sırada gelmektedir. Ancak birim alandan alınan verim dikkate alındığında pekçok ülkenin gerisinde yer almaktadır. Üretimde  hastalık ve zararlılar nedeniyle  %80’lere varan verim ve kalite kayıpları görülmektedir. Bu kayıpları azaltmada kimyasal ve kültürel mücadelede çok etkili olmadığı  en etkili yöntem dayanıklı çeşit kullanmaktır.

2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ‘’SANTEZ’’ proje desteği kapsamında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve yerli tohum firmalarımızdan biri olan AD-Rossen Tarım AŞ işbirliğinde proje gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Hülya İLBİ yürütücülüğünde gerçekleştirilen ‘’Biber Islahında Moleküler Markör Yardımlı Seleksiyon ile Dayanıklı Çeşit Geliştirme’’ isimli projede;  Fakültenin genetik laboratuvarlarında Firmanın gen havuzunda bulunan biber hatlarının DNA’larına bakılarak dayanıklılık genlerini taşıyanlar belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında Firma melezleme programına yön vermiştir. Proje süresince biber yetiştiriciliğini sınırlayan hastalıklara dayanıklı 4 hibrit biber çeşidi geliştirilmiştir. Bu çeşitlerden biri  Üniversitemizin kuruluşunun 60. Yılı anısına  ‘’EGELİ’’ adı ile Şubat, 2015’te tescil edilmiştir. ‘’EGELİ’’ çeşidi,  biber yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi azaltan ‘’domates lekeli solgunluk virüsü’’ ile  ‘’ bakteriyel leke’’ hastalıklarına dayanıklı dolmalık biber çeşididir.

Ülke içi pazarı yanısıra ‘’Egeli’’ çeşidi, Firmanın Ürdün denemelerinde Orta Doğu pazarı hedefilerinde de  “en başarılı” dolma biber olarak değerlendirilmiştir.

Bu proje ile Üniversitemizin teknolojik bilgi birikimi ile Firmanın ıslah deneyiminin ortaklaşa ürünü olarak kısa sürede hastalıklara dayanıklı hibrit biber çeşitleri geliştirilmiştir. Bu çeşitlerin üretimde kullanılması ile verim ve kalite kayıplarının önlenmesi yanısıra hastalıklara karşı mücadelede daha az kimyasal kullanılarak, çevrenin ve insan sağlığının zarar görmesi de engelenmiş olacaktır. Ayrıca, yerli tohum firmalarımızın yeni çeşitlerle piyasada yer alması ile tohum ithalatımız azalarak ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.