ziraat-fakultesi-logo

Perşembe, 08 Ekim 2015 13:33

26. Uluslararası Tarım ve Gıda Uzmanları kongresi Sarajevo’da yapıldı

Tarımsal verimliliği artırmada inovatif fikirleri tartışmak ve yaymak; yine tarım sektörünün ihtiyaçlarını, zorluklarını ve  fırsatlarını karşılıklı tartışmak ve çözümler üretmek için tarım bilimi insanlarını ve tarım şirketlerini biraraya  getirmek amacıyla  26. Uluslararası Tarım ve Gıda Endüstrisi Bilim ve Uzmanlar Koferansı 27-30 Eylül, 2015 tarihleri arasında Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Fakültesi liderliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığında Saraybosna’da gerçekleştirilmiştir. 2010 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Fakültesi arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında bu uluslararası konferans 4 yıldır ortaklaşa düzenlenmekte olup, geçen yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Liderliğinde İzmir Çeşme’de gerçekleştirilmiştir. Ege Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen bu konferansların tümüne olduğu gibi bu yıl da Bosna Hersek İzmir Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak en önemli destekleyicisi olarak katılımlarıyla onurlandırmıştır. Kongrenin açılışı EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın Olgun, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, Bosna-Hersek Tarım Bakanlığı müsteşarı,  Saraybosna Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanının  konuşmaları ile gerçekleşmiştir.


Bu yıl 26.’sı düzenlenen konferansa, tarım, gıda sanayi ve kırsal kalkınma alanında bilimsel araştırma sonuçlarını sunmak için ağırlıklı Balkan ülkeleri olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerindeki Tarım ve Gıda alanındaki Fakülteleri ile Araştırma Enstitülerinden 250’den fazla araştırmacı ve 50’ye yakın Tarım-Gıda Sektörü temsilcisi katılmıştır.

Konferansın ilk oturumunda Türkiye’den Ege İhracatçı Birliği Kuru Meyve Ürünleri Komisyonu Temsilcisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Saraybosna Tarım Borsası Temsilcisi ile Tarım Sektörünün Farklı Temsilcilerinin katılımıyla Tarım ve Gıda Sektörünün sorunları, ihtiyaçları ve geleceğe yönelik beklentileri ile Üniversite-Sanayi İşbirliğinin arttırılması konuları tartşımıştır. Konferansın ikinci gününde  tarım sektörü temsilcilerinin işbirliğini arttırmaya yönelik ikili görüşmeleri gerçekleştirilirken, bilimsel araştırma sonuçları Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim, Gıda Teknolojileri ve Tarım Ekonomisi ana temalarında tartışılmıştır.

Tarım ve Gıda alanında bilimsel ve sektörel tartışmaların gerçekleştirilmesinin ötesinde konferansta katılımcıların ortak çalışmalar planlama, Üniversitler arasında işbiliğinin daha da arttırılması için adımlar atılmıştır.